CTA arrow

Wat is mammografie?

Mammografie is een onderzoeksmethode om borstkanker op te sporen. Er wordt een röntgenfoto van je borsten gemaakt met een speciaal ontwikkeld röntgenapparaat.

Wanneer krijg je een mammografie?

In Nederland krijg je van je 50e tot je 75e eens in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker met behulp van mammografie. Wanneer je zelf een knobbeltje of andere veranderingen in je borst voelt, wordt ook een mammogram gemaakt. Borstkanker kan beter behandeld worden in een vroeg stadium. Daarom is maandelijks borstonderzoek door jezelf erg belangrijk. Let hierbij ook op kuiltjes in de huid, veranderingen van de tepel en roodheid of zwelling.

Hoe gaat mammografie in zijn werk?

Bij mammografie wordt de blote borst tussen twee plexiglasplaten platgedrukt, zodat er van twee kanten een röntgenfoto gemaakt kan worden. Mammografie kan wat pijnlijk zijn. Soms komt er wat vocht uit de tepel. Hoe platter de borst, hoe beter de kwaliteit van de foto. Op de foto zijn het vetweefsel, klierweefsel, bindweefsel en eventuele afwijkingen zichtbaar. Ongeveer twee weken na de mammografie is de uitslag bekend. Als borstkanker niet kan worden uitgesloten door mammografie, wordt er aanvullend onderzoek geadviseerd zoals een echo van de borst.

Complicaties bij mammografie

De dosis röntgenstraling die bij een mammografie gebruikt wordt, is erg gering en niet schadelijk. Het is dus een heel veilig onderzoek. Informeer je arts wel als je (vermoedt dat je) zwanger bent. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Informeer je arts ook als je borstimplantaten hebt.

Herstel na mammografie

Na een mammografie kunnen je borsten wat pijnlijk of beurs aanvoelen. Dit is meestal na een dag weer over.

Wist je dat?

Een verpleegster die zich bezighoudt met zorgbemiddeling

Ieder jaar bij ongeveer 15.000 vrouwen borstkanker wordt vastgesteld? Heb jij ook net die diagnose gekregen, maar voelde het gesprek met je behandelaar niet prettig? Of wil je een second opinion over het voorgestelde behandelplan? Leg dit dan voor aan de persoonlijke Zorgcoach van Zilveren Kruis. Die regelt een second opinion bij Best Doctors, een netwerk van de beste medische specialisten wereldwijd.

Neem contact op met de Zorgcoach voor een second opinion via Best Doctors! 

AdvertisementAdvertisement-advertorial-

Wist je dat?

Mammografie

Direct na een borstamputatie een borstreconstructie kan worden uitgevoerd tijdens dezelfde operatie? Vrouwen bij wie de borst moet worden verwijderd, bijvoorbeeld bij borstkanker, kunnen kiezen voor zo’n 2-in-1 operatie. Er wordt dan direct nadat het borstweefsel is verwijderd een prothese of een tijdelijke ‘ballontje’ geplaatst die het huidweefsel oprekt voor een toekomstige prothese. Het voordeel van zo’n dergelijke borstreconstructie is dat het lichaam sneller hersteld.

Lees meer over de behandeling van borstkanker