CTA arrow

Wat is mammografie?

Mammografie is een onderzoeksmethode om borstkanker op te sporen. Er wordt een röntgenfoto van je borsten gemaakt met een speciaal ontwikkeld röntgenapparaat.

Wanneer krijg je een mammografie?

In Nederland krijg je van je 50e tot je 75e eens in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker met behulp van mammografie. Wanneer je zelf een knobbeltje of andere veranderingen in je borst voelt, wordt ook een mammogram gemaakt. Borstkanker kan beter behandeld worden in een vroeg stadium. Daarom is maandelijks borstonderzoek door jezelf erg belangrijk. Let hierbij ook op kuiltjes in de huid, veranderingen van de tepel en roodheid of zwelling.

Hoe gaat mammografie in zijn werk?

Bij mammografie wordt de blote borst tussen twee plexiglasplaten platgedrukt, zodat er van twee kanten een röntgenfoto gemaakt kan worden. Mammografie kan wat pijnlijk zijn. Soms komt er wat vocht uit de tepel. Hoe platter de borst, hoe beter de kwaliteit van de foto. Op de foto zijn het vetweefsel, klierweefsel, bindweefsel en eventuele afwijkingen zichtbaar. Ongeveer twee weken na de mammografie is de uitslag bekend. Als borstkanker niet kan worden uitgesloten door mammografie, wordt er aanvullend onderzoek geadviseerd zoals een echo van de borst.

Complicaties bij mammografie

De dosis röntgenstraling die bij een mammografie gebruikt wordt, is erg gering en niet schadelijk. Het is dus een heel veilig onderzoek. Informeer je arts wel als je (vermoedt dat je) zwanger bent. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Informeer je arts ook als je borstimplantaten hebt.

Herstel na mammografie

Na een mammografie kunnen je borsten wat pijnlijk of beurs aanvoelen. Dit is meestal na een dag weer over.

Wist je dat?

Mammografie

Direct na een borstamputatie een borstreconstructie kan worden uitgevoerd tijdens dezelfde operatie? Vrouwen bij wie de borst moet worden verwijderd, bijvoorbeeld bij borstkanker, kunnen kiezen voor zo’n 2-in-1 operatie. Er wordt dan direct nadat het borstweefsel is verwijderd een prothese of een tijdelijke ‘ballontje’ geplaatst die het huidweefsel oprekt voor een toekomstige prothese. Het voordeel van zo’n dergelijke borstreconstructie is dat het lichaam sneller hersteld.

Lees meer over de behandeling van borstkanker 

Erkenning voor initiatieven die zorg borstkankerpatiƫnten verbeteren; wie wint dit jaar de Breast Friends Award?

Roche Breast Friend AwardWaar zijn ze? Die mooie initiatieven, die projecten, die ideeën en die stichtingen die het leven van de patiënt met borstkanker tijdens of na de behandeling makkelijker maken, prettiger laten verlopen of op een andere manier ondersteunen?

Ben of ken je iemand die met een mooi project bezig is? Nomineer deze dan voor de Award via www.breastfriends.nl. De prijswinnaar wint 5.000 euro en een bijzondere foto van zichzelf met zijn of haar Breast Friend.