Blaaskatheter inbrengen
Het inbrengen van een blaaskatheter noemen we ook wel blaaskatheterisatie. Een blaaskatheter is een flexibele holle slang die in de urineblaas wordt ingebracht. Het doel van een blaaskatheter is het legen van de blaas als plassen niet mogelijk is of bij incontinentie. De urine loopt dan in een zak. Voor overdag zijn dit kleinere zakken van 500 of 750 ml, welke aan je been worden vastgemaakt. Voor de nacht zijn er grotere zakken met een inhoud van 1500 of 2000 ml. Deze zak kan aan het bed worden gehangen of op de grond worden gelegd.
Wanneer een blaaskatheter inbrengen?
Er zijn verschillende redenen om een blaaskatheter in te brengen. Bij blaastumoren, blaasretentie en steeds terugkerende blaasontstekingen kan een blaasspoeling met een blaaskatheter nodig zijn. Bepaalde afwijkingen aan de urinewegen kunnen ook een reden zijn voor blaaskatheterisatie.
Wanneer de urinebuis bekneld is door een prostaatvergroting kan een blaaskatheter ook noodzakelijk zijn. Het inbrengen van een blaaskatheter is ook een optie bij mensen met hevige incontinentie die niet gemakkelijk te verschonen zijn. Hiernaast wordt een blaaskatheterisatie vaak (preventief) toegepast bij bepaalde (buik)operaties, omdat je na de operatie een tijdje immobiel bent en niet naar het toilet kunt.
Laatst bijgewerkt op 20 mei 2019