Complicaties/ bijwerkingen bij gipsverband
Een gipsverband kan de volgende klachten veroorzaken:
- Een zwelling. Het isdaarom belangrijk dat je vooral in het begin het ingegipste lichaamsdeel hoog houdt. Lees meer hierover. Na het verwijderen van het verband kun je ook een zwelling krijgen. Deze neemt in de loop van de dag toe en is ‘s avonds het sterkst. Dit is niet verontrustend en verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf. Je kunt de klachten verminderen door het been of de arm niet te veel te belasten en hoger te leggen of overdag een elastische kous te dragen (deze 's nachts weer afdoen).
- Trombose. Om dit te voorkomen en wanneer er op medische gronden geen bezwaren zijn, worden bij een gips om een been vaak bloedverdunnende medicijnen voorgeschreven. Dat is verstandig bij een bovenbeengips, maar soms ook bij een onderbeengips. Het kan in de vorm van tabletten, maar ook in de vorm van injecties onder de huid. Dat laatste kan je worden aangeleerd of wijkverpleeghulp wordt daarvoor ingeschakeld.
- Jeuk en huidbeschadiging. Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gipsverband. Als je last krijgt van jeuk, kun je dit bestrijden door de ruimte tussen de huid en het gipsverband voorzichtig droog te föhnen (pas op, niet te warm in verband met verbranding!). Ook is er een anti-jeuk spray voor gipsverbanden verkrijgbaar op de gipskamer of bij de apotheek. Gebruik in elk geval geen scherpe voorwerpen, zoals een breinaald, om de jeuk te bestrijden. Dit kan ernstige huidbeschadigingen veroorzaken. Huidbeschadigingen kunnen ook ontstaan door kleine voorwerpen die tussen het gips en je huid terecht komen. Vooral kleine kinderen hebben de neiging speeltjes in het gips te verstoppen.