Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een samenstelling van twee psychotherapeutische behandelingen die apart van elkaar zijn ontstaan, namelijk cognitieve therapie en gedragstherapie.
Cognitieve therapie
Bij cognitieve therapie bekijkt de therapeut je manier van denken. Veel mensen met een psychisch probleem denken te negatief. De therapeut gaat samen met jou na of dat negatieve beeld realistisch is en welk ander beeld wellicht beter past. Op die manier worden realistische gedachtes en standpunten uitgewerkt. Bij cognitieve therapie gaat men ervan uit dat mensen die alles vanuit een negatief standpunt zien, sneller depressief of angstig worden.
Gedragstherapie
Bij gedragstherapie wordt er meer gefocust op het veranderen van je gedrag in plaats van je gedachtengang. Je gedrag hangt namelijk af van hoe je je voelt. Als je vanuit een bepaalde emotie, bijvoorbeeld angst, een bepaald gedrag gaat vertonen, dan versterkt dit gedrag meestal de emotie. Als je je angsten uit de weg gaat bijvoorbeeld, dan worden je angsten voor hetgeen je uit de weg gaat doorgaans alleen maar groter. Het gedrag helpt je dus niet. De gedragstherapeut helpt je om betere gedragspatronen aan te leren.
Cognitieve gedragstherapie
Bij de combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie worden dus zowel je gedachten als je gedrag behandeld. Doordat je gedrag verandert, veranderen ook je gedachten. Doordat je gedachten veranderen, verandert je gedrag. Beide therapieën kunnen elkaar op die manier versterken. Samen noemen we het cognitieve gedragstherapie.
In dit dossier lees je meer over hoe cognitieve gedragstherapie werkt en wanneer het wordt toegepast.