Hartslag meten met hartritmemonitor
Wat is een hartritmemonitor?
Een implanteerbare hartritmemonitor is een apparaatje ongeveer zo groot als een USB-stick. De hartritmemonitor wordt onder de huid bij het borstbeen geplaatst. Voor de werking van een hartritmemonitor zijn er drie onderdelen:
- Het apparaatje onder de huid dat continu het hartritme meet en hartritmes die te traag of onregelmatig zijn opslaat.
- Een afstandsbediening waarmee de patiënt direct kan aangeven dat hij klachten ervaart (soms gaat dit overigens automatisch).
- Computer in het ziekenhuis waarop de cardioloog de opgeslagen hartritmes kan uitlezen
Hoe wordt een hartritmemonitor geplaatst?
Het klinkt misschien wat spannend: een hartritmemonitor onder de huid plaatsen. Het plaatsen van een implanteerbare hartritmemonitor is echter een simpele en minimale ingreep. Onder plaatselijke verdoving wordt een klein sneetje gemaakt in de huid tussen het borstbeen en de schouder. Het apparaatje wordt net onder de huid geplaatst.
Voordelen hartslag meten met hartritmemonitor
Een groot voordeel van de hartslag meten met een implanteerbare hartritmemonitor is dat deze het hartritme zowel voor, tijdens als na een hartritmestoornis registreert. Hierdoor is het mogelijk hartritmestoornissen in een vroeg stadium op te sporen. Door het hartritme langere tijd te meten is de diagnose vaak nauwkeuriger. Ook is het mogelijk hartritmestoornissen te ontdekken bij geen of weinig klachten, of klachten die slechts af en toe opkomen.
Een ander groot voordeel is dat je in het dagelijks leven weinig zult merken van de hartritmemonitor. Het apparaatje is zo klein dat je het meestal niet ziet of voelt zitten. Er zitten geen draden of elektroden op je lichaam en je kunt er gewoon mee douchen en zwemmen.
Kleine hartritmemonitors
Op het gebied van hartritmemonitoring is er veel onderzoek en innovatie. Tegenwoordig bestaan er kleine implanteerbare hartritmemonitors. Deze zijn ongeveer zo groot als een AAA-batterij en worden net als andere hartritmemonitors met een klein sneetje onder de huid ingebracht.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat sneller een diagnose wordt gesteld bij mensen die regelmatig flauwvallen of bijvoorbeeld last hebben van hartkloppingen. Bij driekwart van de patiënten had het flauwvallen te maken met hartproblemen. Hoe sneller de diagnose is gesteld, hoe sneller ook de behandeling kan starten wat gunstig is voor de patiënt.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners