Hoge, lage of onregelmatige hartslag
Hoge hartslag
Een hoge hartslag hoeft niet erg te zijn. Bij sport en inspanning is het normaal dat je een hogere hartslag hebt. De hartslag per minuut loopt dan al snel op naar 160 tot 180 slagen. En hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. De hartslag wordt vanzelf weer lager als je in rust komt.
Wanneer je vaak of langere tijd achter elkaar een hoge hartslag hebt kan dit te maken hebben met een hartritmestoornis. Hetzelfde geldt voor een hoge hartslag in rust of een abnormaal hoge hartslag.
Lage hartslag
Een lage hartslag betekent een hartslag van minder dan 60 slagen per minuut. Je kunt van nature een lage hartslag hebben. Ook fanatieke sporters hebben vaak een tragere hartslag. In sommige gevallen is er bij een lage hartslag sprake van een hartritmestoornis, bradycardie genoemd. Dit leidt onder andere tot symptomen als duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen en flauwvallen.
Onregelmatige hartslag
Met een onregelmatige hartslag bedoelen we dat hartritmes niet in het normale patroon (sinusritme) lopen. Normaal gesproken verloopt de hartslag vrij ritmisch, bijvoorbeeld een hartslag per seconde. Bij een onregelmatige hartslag klopt het hart bijvoorbeeld eerst snel en daarna weer langzaam.
Heb je vermoedelijk last van een te hoge, te lage of onregelmatige hartslag? Of val je soms flauw zonder duidelijke oorzaak? Dit kan duiden op hartritmestoornissen. Lees hierover meer op de pagina 'Hartritmestoornissen'.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners