Wat is een normale hartslag?
Normale hartslag
Een gezond hart en een normale hartslag zijn de basis van een goede gezondheid. Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Bij elke hartslag pompt het hart wel vier tot vijf liter bloed rond. Dit bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam. Afvalstoffen worden via het bloed juist afgevoerd. In de hartspier zitten speciale cellen waar elektrische prikkels doorheen lopen. Deze prikkels zorgen ervoor dat het hart samentrekt waardoor een hartritme ontstaat.
Wat we verstaan onder een normale hartslag hangt af van een aantal factoren, zoals de mate van inspanning, leeftijd, gewicht en conditie. Gemiddeld varieert een normale hartslag van zo’n 50 hartslagen per minuut in rust tot een hartslag van wel 180 per minuut bij zware inspanning.
Normale hartslag vrouw
Hartritmes zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag per minuut dan mannen. De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut.
Normale hartslag man
Een normale hartslag voor een man is in rust rond de 68 slagen per minuut. De hartslag per minuut ligt hiermee lager dan bij de vrouw. Wel pompt het hart bij mannen meer bloed per hartslag door het lichaam. Dit komt doordat mannen vaak meer spiermassa hebben en zwaarder zijn dan vrouwen van dezelfde lengte: het lichaam heeft dus meer zuurstof en voedingsstoffen nodig.
Hartslag in rust
In rust heeft het lichaam minder zuurstof nodig en is de hartslag per minuut relatief laag. Bij volwassenen is de hartslag in rust gemiddeld 60 tot 70 slagen per minuut. Tijdens de slaap kan de hartslag zelfs terugzakken naar 50 slagen per minuut. Baby’s hebben een veel hogere hartslag in rust: gemiddeld 130 slagen per minuut.
Hartslag meten
Je kunt de hartslag meten door het aantal slagen van het hart per minuut te tellen. De hartslag is het best voelbaar bij de pols, nek en hals. Leg hier twee vingers op en wacht tot je de hartslag voelt. Vervolgens tel je het aantal slagen gedurende één minuut. Dit aantal is je hartslag per minuut.
Bij problemen met de hartslag, zoals een te hoge hartslag of overslaand hart kom je vaak bij een cardioloog terecht. De hartslag meten gebeurt dan met behulp van nauwkeurigere methodes. Hierover lees je meer op de pagina 'Onderzoek bij hartritmestoornissen'.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners