Duodenal switch operatie
Een duodenal switch operatie is een voorbeeld van een gedeeltelijke malabsorbtieve operatie. De duodenal switch werkt krachtig bij diabetes, maar wordt omwille van de bijwerkingen alleen gedaan bij obese mensen met een BMI van boven de 60.
Wat is een duodenal switch?
Een duodenal switch operatie is eigenlijk een combinatie van een gastric bypass sleeve en een darmomleiding. Het is dus eigenlijk een combinatie van een malabsorbtieve en restrictieve operatie. De gastric bypass sleeve zorgt ervoor dat je sneller vol zit en minder op een dag eet, terwijl de darmomleiding de voeding minder verteert. Als eerste wordt de maag kleiner gemaakt. Hierbij wordt een groot deel van de maag verwijderd. De darmen blijven echter zitten, ze dienen alleen omgeleid te worden. Nadat de maag kleiner gemaakt is, worden er verbindingen gemaakt tussen de twaalfvingerige darm en de dunne darm. Het gevolg is dat het voedsel nog maar in 250 tot 300 cm in de dunne darm terecht kan komen en ook maar in 75 tot 100 cm daarvan kan worden verteerd. De operatie kan in één keer worden uitgevoerd en duurt ongeveer twee uur.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een duodenal switch?
Een nadeel van de duodenal switch is dat niet alleen voeding, maar ook belangrijke vitamines en bouwstoffen minder worden opgenomen. Je zult daarom voor de rest van je leven iedere dag meerdere voedingssupplementen moeten nemen. Daarnaast wordt ook het vet uit de voeding die je eet minder verteerd en komt dan onverteerd in de ontlasting terecht. Dit veroorzaakt diarree na vet eten, met soms ook een veranderde lichaamsgeur.
Het voordeel van deze operatie is het gunstige effect op het verminderen van je overgewicht en het feit dat je (als diabetespatiënt zijnde) na de operatie minder of helemaal geen medicijnen of insuline meer nodig hebt voor diabetes type 2.
Zie complicaties maagoperaties voor een samenvattend beeld van de complicaties die kunnen optreden.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners