Maagoperatie obesitas - van maagband, maagverkleining tot duodenal switch
Tegenwoordig wordt de maagoperatie steeds vaker uitgevoerd. Dit komt door het toenemende aantal mensen met obesitas en overgewicht.
In Nederland lijken zowel volwassen mannen als vrouwen steeds zwaarder te worden. Volgens cijfers van het CBS had in 2015 ongeveer 30% van de Nederlanders overgewicht. 12% van alle volwassen Nederlanders had te maken met ernstig overgewicht (obesitas) en nog eens één tot anderhalf procent met zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas).
Maagoperatie als oplossing?
Wanneer overgewicht ernstige vormen aanneemt, leveren alleen aanpassingen in eet- en beweeggedrag geen blijvend effect meer. Een maagoperatie in combinatie met een gezonde leefstijl kan ingezet worden om wel blijvend resultaat te boeken. De operaties bij overgewicht (de maagoperaties) worden ook wel bariatrische chirurgie genoemd. Hieronder vallen onder andere de maagband, maagverkleining, maagbypass en de duodenal switch.
Maar welke maagoperatie is nu geschikt voor wie? Wat zijn de risico’s en de effecten van een bariatrische operatie bij obesitas? Dàt kun je allemaal lezen in dit dossier. We beginnen met uit te leggen wat obesitas überhaupt is, waarbij begrippen als BMI en de gevolgen van obesitas ook aan bod komen. De beslissing om bij obesitas een maagoperatie uit te laten voeren, moet een weloverwogen beslissing zijn. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over de operatie en het leven erna.
Niet-operatieve behandeling: maagballon
Een maagoperatie is niet altijd mogelijk. Een alternatief is dan het plaatsen van een maagballon, eventueel in combinatie met een begeleidend programma.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners