Niet-operatieve behandeling: de maagballon
Een maagoperatie is niet voor iedereen geschikt. Vaak kun je wel een maagballon laten plaatsen, eventueel in combinatie met een begeleidend programma. De maagballon wordt na zes maanden weer verwijderd. Zo kun je zonder maagoperatie afvallen en een ander voedingspatroon aanwennen.
Wat is een maagballon?
Een maagballon is een soort zachte bal gemaakt van siliconen. De ballon wordt door een MDL-arts via je slokdarm in je maag geplaatst via een dunne slang, de duodenoscoop. Zodra de ballon in je maag zit, vult de arts hem met een zoutoplossing. Na zes maanden verwijdert de arts de maagballon weer. De maagballon is daarom één van de minst ingrijpende medische behandelingen bij overgewicht. Ook is de herstelperiode veel korter dan bij andere ingrepen, omdat je niet wordt geopereerd.
Doordat de maagballon constant een deel van de maag opvult, neemt je hongergevoel af. Ook kun je door de maagballon minder veel eten en blijft het eten langer in je maag. Je lichaam went eraan om minder te eten. Hierdoor is dit nieuwe voedingspatroon ook na het verwijderen van de maagballon goed vol te houden.
Maagballon in combinatie met begeleidend programma
In combinatie met een leefstijlprogramma haal je het maximale uit de tijd met de maagballon. Dit leefstijlprogramma bestaat uit begeleiding door een diëtist, fysiotherapeut en/of gezondheidspsycholoog. Zij helpen je bij het kiezen en aanwennen van een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging. Ondertussen verlies je door de maagballon gemiddeld 15 kilo. Het begeleidende programma helpt je om dit nieuwe gewicht na het verwijderen van de maagballon te behouden.
Voordelen van een maagballon
- Je verliest gemiddeld 10 tot 15 kilo, zonder operatie.
- Een maagballon geeft geen of alleen tijdelijke bijwerkingen.
- Doordat je een gezonde leefstijl aanwent kun je ook na het verwijderen van de maagballon je nieuwe gewicht behouden.
- Omdat je geen operatie ondergaat hoef je ook geen rekening te houden met een hersteltijd.
Nadelen van een maagballon
- Je moet maagzuurremmers slikken zolang de maagballon in je maag zit.
- Het begeleidende programma wordt vaak wel voor een groot deel vergoed, maar de maagballon wordt meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar.
- Na het plaatsen van de maagballon kun je je een tijd niet lekker voelen.
Voor wie is een maagballon geschikt?
Vrijwel iedereen met een BMI tussen 27 en 45 komt in aanmerking voor een maagballon. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je een gezonde slokdarm hebt. Een arts vertelt je hier meer over.
Kosten en vergoeding bij een maagballon
In tegenstelling tot veel andere medische ingrepen bij overgewicht wordt een maagballon meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar. Voor een maagballon zonder begeleidingsprogramma betaal je rond de drieduizend euro. Het begeleidende traject naast de ingreep wordt vaak wél gedeeltelijk vergoed. Dit verschilt per pakket, per zorgverzekeraar, per jaar. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners