Pijnbestrijding bij een bevalling
Sommige vrouwen zweren bij pijnbestrijding tijdens een bevalling, terwijl anderen er niets van willen weten, omdat ze tot in hun tenen willen voelen wat een bevalling met hun lijf doet. Feit blijft dat elke vrouw pijn tijdens de bevalling ervaart. De weeën zijn pijnlijk en ook het daadwerkelijk uitpersen van de baby is natuurlijk geen pretje. En die pijn maakt dat veel vrouwen als een berg tegen de bevalling op zien.
Hoeveel pijn een vrouw ervaart, is heel persoonlijk. Tijdens de bevalling maakt het lichaam pijnstillende hormonen aan, de zogenaamde endorfinen. Meestal is deze natuurlijke pijnbestrijding onvoldoende. Er bestaan verschillende manieren om de pijn tijdens een bevalling verder te verlichten. Hierbij kun je denken aan een warm bad of ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling, maar ook aan pijnstillende medicijnen.
Wanneer pijnbestrijding bij de bevalling?
In Nederland krijg je niet standaard pijnbestrijding tijdens een bevalling. In principe kun je er zelf voor kiezen of je pijnstilling met medicijnen wilt tijdens je bevalling. Pijnbestrijding met medicijnen kan alleen tijdens een bevalling in het ziekenhuis. Als er medicijnen worden toegediend, moet de hartslag, bloeddruk, ademhaling en de toestand van het kindje namelijk nauwkeurig gevolgd worden. Elke vrouw kan vragen om medicatie, maar de behandelend gynaecoloog bepaalt in overleg met de anesthesist of deze ook daadwerkelijk wordt toegediend.
Als je ervoor kiest om thuis te bevallen, kan je wel gebruikmaken van bijvoorbeeld een TENS-apparaat of steriele waterinjecties. Verderop leggen we uit wat dit precies is. Ook bespreken we verschillende vormen van pijnbestrijding in het ziekenhuis.