© 2019 solvo B.V.

Pijn behandelen met pijnstillers

In dit dossier lees je meer over pijnprikkels, soorten pijn en de pijnladder voor het behandelen van pijn. Welke soorten pijn bestaan er? Hoe kun je pijn meten of indexeren en hoe kun je pijn behandelen met pijnstillers?

Wat is pijn?

Pijn is een onplezierige, zintuiglijke en/of emotionele ervaring. Het is een signaal van het lichaam dat er iets mis is. In je lichaam heb je pijnreceptoren (nociceptoren) die gevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Deze prikkels kunnen van buiten of van binnen komen. Uitwendige pijn ontstaat door een pijnzenuw in de huid, het oog of het oor. Een pijnprikkel in de huid ontstaat bijvoorbeeld door een splinter in je voet. Inwendige pijn ontstaat door een pijnprikkel vanuit de organen of het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld buikpijn of spierpijn. Als de pijnreceptoren geprikkeld raken, sturen ze een signaal naar de hersenen zodat je de pijn waarneemt. Hoe je de pijnprikkel waarneemt, verschilt per persoon. Pijn is altijd subjectief. Pijnklachten beperken sommige mensen meer dan anderen.

Lees verder op de volgende pagina’s:

 • Pijnreceptoren spelen een belangrijke rol bij pijn. Ze raken geprikkeld en sturen een signaal naar de hersenen. Pijnprikkels kunnen acuut en chronisch aanwezig zijn. 
  Pijnprikkels, acute en chronische pijn
 • Pijn kan acuut en chronisch aanwezig zijn, maar wat is de oorzaak? Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende vormen van pijn.
  Van nociceptieve pijn tot zenuwpijn
 • Het pijnnetwerk speelt een belangrijke rol bij de pijnervaring. Wat is de rol van emoties, gedachten en gedrag bij pijn?
  Pijnervaring en pijnsensitisatie
 • Naast lichamelijke factoren spelen psychische en sociale factoren vaak een rol. Dit bepaalt vaak ook de ernst van de pijn die je ervaart. Er bestaan speciale vragenlijsten waarmee een specialist de pijn kan beoordelen.
  Pijn meten en indexeren
 • Je kunt pijn op verschillende manieren behandelen. Pijnbehandeling met pijnstillers gaat vaak volgens de pijnladder. Welke stappen volgen artsen bij het gebruik van pijnstillers?
  Pijnstillers volgens de pijnladder
 • Bij de behandeling van pijn denk je al snel aan pijnstillers. Toch zijn pijnstillers bij zenuwpijn vaak niet effectief. Welke medicatie gebruik je dan bij zenuwpijn?
  Pijnstillers bij zenuwpijn?

Deze tekst is goedgekeurd door Z. Bodalal, arts-onderzoeker bij Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij meer informatie over medicijnen, onderzoeken en
behandelingen ontvangen? Schrijf je dan in en krijg maandelijks de nieuwsbrief.

Ziekenhuis.nl gebruikt cookies. Lees hier onze Privacy- en cookieverklaring.