Spiriva
Goed om te weten
- De werkzame stof in Spiriva is triotropium.
- Het is een langwerkende luchtwegverwijder.
- Spiriva maakt het makkelijker om lucht in en uit de longen te krijgen.
- Artsen schrijven Spiriva voor bij astma en COPD.
- Je kunt het medicijn inhaleren met een speciale inhalator.
- Spiriva is ook verkrijgbaar als vernevelvloeistof.
- Een vaak voorkomende bijwerking is een droge mond.
Wat is Spiriva?
Spiriva is een luchtwegverwijder. De werkzame stof is triotropium. Het verwijdt de luchtwegen doordat het verkramping tegengaat en zorgt ervoor dat lucht makkelijker in en uit je longen gaat. Spiriva vermindert kortademigheid en benauwdheid. Spiriva is langwerkend, het effect houdt 24 uur aan. Artsen schrijven Spiriva voor bij astma en COPD.
Spiriva bij astma
Astma is een chronische aandoening van de longen. De longen zijn continu een beetje ontstoken. Bij een astma-aanval raken de longen extra geprikkeld. De spiertjes trekken samen en de wand van de luchtwegen wordt dikker en produceert meer slijm. Doordat de luchtwegen vernauwen, krijg je minder makkelijk lucht binnen. Hierdoor ben je snel benauwd en kortademig. De arts kan Spiriva voorschrijven om astma-aanvallen te verminderen en de slijmproductie te minderen. Benauwdheidsklachten en kortademigheid nemen af.
Spiriva bij COPD
COPD is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de longen. Bij COPD zijn je longen beschadigd. Je krijgt minder zuurstof binnen, waardoor je benauwd en kortademig bent. De arts kan Spiriva voorschrijven om COPD-symptomen te verminderen. Spiriva verwijdt de luchtwegen, waardoor de lucht makkelijker in en uit de longen gaat. Hierdoor ben je minder benauwd.
Hoe gebruik ik een inhalator?
Er zijn allerlei soorten inhalators. Onderstaande video geeft weer hoe je een inhalator in het algemeen kunt gebruiken. In de video komt de Respimat inhalator aan bod. Het gebruik kan echter verschillen per inhalator en per medicijn. Vraag eventueel om extra uitleg aan je huisarts of apotheker.
Laatst bijgewerkt op 14 maart 2018