Hoe gaat immunotherapie bij kanker in zijn werk?
De toediening van immunotherapie met monoklonale antilichamen via een infuus duurt een aantal uur. Immunotherapie bij kanker bestaat uit meerdere behandelingen. Na het toedienen van de immunotherapie via een infuus heb je een aantal weken rust, waarna de behandeling herhaald wordt. Immunotherapie met cytokinen is vaak een ondersteunende behandeling bij de immunotherapie met monoklonale antlichamen. Cytokinen worden toegediend door middel van een injectie. De eerste dosis cytokinen krijg je in het ziekenhuis toegediend. Op deze manier kun je goed in de gaten gehouden worden. De duur van immunotherapie verschilt per behandeling.
Bijwerkingen bij immunotherapie bij kanker
Van welke bijwerkingen je last hebt als gevolg van de immunotherapie is afhankelijk van factoren zoals de soort behandeling, de duur van de behandeling, de dosis en de combinatie met andere medicijnen. Ook reageert iedereen anders op immunotherapie. Het is voorafgaand aan de immunotherapie dus moeilijk te voorspellen van welke bijwerkingen je last krijgt. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:
- Grieperig gevoel
- Darmontstekingen en diarree
- Huiduitslag
- Allergische reactie
- Algehele malaise
- Koorts
- Benauwdheid
- Misselijkheid
- Koude rillingen
- Verhoogde kans op infecties
- Hartklachten
Na immunotherapie kanker
De vooruitzichten van immunotherapie bij kanker verschillen per behandeling. De behandeling is palliatief wanneer genezing niet meer mogelijk is. De tumorgroei wordt dan geremd, waardoor klachten verminderd worden en de levensduur wordt verlengd. Immunotherapie kan ook worden gebruikt na een operatie of bestraling. De medicijnen doden dan de kleine uitzaaiingen die mogelijk nog in je lichaam zitten.
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2018