Wat is een biopsie?

Een biopsie is een afname van een klein stukje weefsel. Als er verdenking is van een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld kanker of een ontstekingsziekte, dan kan het zijn dat de dokter een ‘hapje’ weefsel laat wegnemen. Dit stukje weefsel kan vervolgens in het laboratorium worden onderzocht.

Een biopsie kan op veel plekken in je lichaam worden genomen, zo heb je onder andere de:

  • Biopsie van de huid.
  • Biopsie van de prostaat.
  • Biopsie van de longen.
  • Biopsie van de maag.
  • Biopsie van de borst.
  • Biopsie van de baarmoederhals.
  • Biopsie van een lymfeklier.

Een biopsie wordt vaak verward met een punctie. Een belangrijk verschil is dat bij een punctie vocht wordt weggenomen, terwijl bij een biopsie weefsel wordt weggehaald.

Wanneer krijg je een biopsie?

Een biopsie wordt uitgevoerd wanneer er verdenking is van bijvoorbeeld een ontstekingsziekte of kanker.

Hoe gaat een biopsie in zijn werk?

Vaak wordt een biopsie via de huid genomen. De arts gaat dan met een naald door de huid naar de te bereiken plek. Je huid moet dan schoon zijn. Tijdens het onderzoek mag je geen contactlenzen in of sierraden dragen.

Afhankelijk van de plek waar de biopsie genomen wordt, word je verdoofd of niet. Dit kan met een plaatselijke verdoving of met algehele narcose.

Een biopsie kan ook genomen worden bijvoorbeeld tijdens een endoscopie. Bij een endoscopie bekijkt de arts, door middel van een lange slang met een kleine camera op het uiteinde, een deel van het lichaam van binnen, bijvoorbeeld de darmen. Met de endoscoop kan de arts ook biopten afnemen. In dit geval worden de biopten niet met een naald genomen, maar met een soort tangetje.

Het kan zijn dat de arts tijdens het nemen van het biopt ondersteund wordt door radiologische apparatuur, om de juiste locatie te bepalen. Een voorbeeld van biopsie met radiodiagnostische apparatuur is stereotactische biopsie, waarbij een biopt wordt genomen uit een verdachte plek een borst met behulp van röntgenbeelden. Andere voorbeelden zijn een echogeleide histologische biopsie en een echogeleide cytologische punctie.

Complicaties bij een biopsie

Soms kan het zijn dat je wat misselijk bent na het onderzoek of dat je wat napijn hebt. Om dit te onderdrukken kun je medicijnen krijgen.

Je moet je arts raadplegen wanneer je thuis bent en:

  • De pijn erger wordt.
  • Je een bloeduitstorting krijgt op de plek waar het biopt is afgenomen.
  • De wond rood wordt.

Het kan dan eventueel zijn dat je een bloeding of een infectie hebt.

Herstel na een biopsie

Soms wordt na het nemen van het biopt met een naald een drain in het wondje achtergelaten. Via deze drain kan wondvocht weglopen. Als de drain eruit mag, mag je naar huis.